Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Tahinki Çörek

TAHİNLİ ÇÖREK
(Kendi yöntemimle)
YAPILIŞI
1. Maya ılık su ile ezilir. Biraz daha ılık su eklenerek 1 kaşık şeker konur, karıştırılır.
2. Bir bardak zeytinyağı ve bir bardak tahin bir yere katılır, çatalla iyice karıştırılır.
3. Elenmiş unun ortası açılır. Bir fincan zeytinyağı ve hazırlanan maya içine dökülür. Tuz ve su ilâvesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılır, büyükçe bir beze sarılır, mayalanmaya bırakılır.
4. Kabaran hamurdan parti parti 12'şer adet yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezelerin kurumaması için her tarafı yağlanır.
5. Bezelerin üç tanesi alınır. Herbiri merdane ile 2 milimetreye kadar inceltilir. Evvelâ açılan ilk bezenin
4 bardak elenmiş un 1 bardak zeytinyağı 1 bardak süt 1 çay bardağı tahin Yeterince tuz.
üzerine yağlı tahinden sürülür, açılmış ikinci beze de üzerine konur. Onun da üzerine tahinli yağdan sürülür. İnceltilen üçüncü beze de ikincinin üzerine kapatılır. Kalan dokuz bezede de aynı işlem yapılarak 12 beze dört parça haline getirilmiş olur. İlk yağlanan bezeler, hamur açılacak yerin ortasına konur, kenarları parmak uçlariyle basarak inceltilir. Her tarafından elle çeke çeke inceltilir. Açılan bu hamur üzerine tahinli yağ sürülür. Bıçakla ortasından kesilir. Bunlar rulo halinde tek tek sarılır, topan bir şekil alır. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir ve böylece bütün hamur tamamlanır. Kabarmaları için yarım saat kadar daha öylece bekletilir. Sıcak fırına verilir. Misafirlerimizin dediğine göre, yenmesi hoş, ağızda dağılan bir çörek oluyor. Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/