Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Çocuklarda Göz Sorunları

Konjonktivit

Enfeksiyondan ötürü göz zarının şişmesi. Bu durumda göz doktoruna başvurun.

Tedavi

Göz doktorunuz antibiyotik bir göz damlası, yada bir merhem verecektir. Gözden akan yapışkanımsı sıvı, kaynatılıp ılındırılmış suyla hafifçe temizlenebilir. Bu temizleme sırasında çocuğunuzun gözlerini kapalı tutması ve her temizleme işlemi için yeni bir pamuk kullanılması gerekir. Bu hastalık süresince mikrobun yayılmaması için çocuğun ayrı havlular kullanmasına dikkat edilmelidir,duman ya da kirli havadan gözün rahatsız olması veyahut bir alerji söz konusudur. Ama çevredeki çocuklarda da aynı belirtiler görülüyorsa enfeksiyon sonucu virüse bağlı bir konjonktivit ihtimali üzerinde durulmalıdır.

Ne yapmalısınız?

Eğer yalnızca duman ya da havadaki bir maddeden kaynaklanan bir durum olduğundan eminseniz., çocuğu bu ortamdan uzaklaştırmak yeterlidir. Alerjik durumlarda da alerjiye neden olan maddenin (örneğin çiçek tozu) ortadan kaldırılmasıyla rahatsızlık geçebilir. Ama bu önlemler yeterli olmuyorsa göz doktoruna başvurun. Viral konjonktivit için bir tedavi gerekmez. Ancak, mikrobun yayılmaması için önlem alınmalıdır. Eğer kızarıklık bir haftadan fazla devam ederse ya da çocuğunuzun gözünde bir ağrı varsa, göz doktoruna başvurun.

Blepharitis

Göz kapakları kenarlarının enfeksiyonu. Göz kapaklarının pul pul olması sonucu görülen bu hastalığa daha çok saçında kepek olan çocuklarda rastlanır. Bu durumda bir göz doktoruna başvurmanız gerekir. Tedavi Doktorunuz büyük bir ihtimalle bir merhem verecektir. Çocuğunuzun saçlarındaki kepeğin giderilmesi için de özel bir şampuan kullanılması gerekir.

Arpacık

Göz kapağında, kirpik diplerinde çıkan arpacıklara çocuklarda çok rastlanır. Ne yapmalısınız Arpacık, genellikle özel bir bakım gerektirmeden bir hafta içinde geçer. Ya kendiliğinden patlayarak içindeki iltihap akar ya da kendi kendine kurur, iltihabı, kaynatıldıktan sonra soğutulmuş suya batırılmış temiz bir parça pamukla silmek gerekir. Her seferinde yeni ve temiz bir pamuk kullanılmalıdır. Eğer birkaç hafta içinde arpacık geçmiyorsa ve göz kızararak ağrı yapıyorsa ya da arpacık tekrarlanıyorsa, doktora başvurun.

Sarkık göz kapağı

Bazı çocuklarda üst göz kapağının sürekli sarkık görünüşü “ptosis” adıyla bilinen bir hastalıktır. Genellikle doğuştan olan bu durum, göz kapağı kaslarının yeterince güçlü olmayışından kaynaklanır. îleri yaşlarda ortaya çıkan “ptosis” de bir kas ya da sinir zayıflığından meydana gelir.

Tehlikeler

Göz kapağı görünüşü etkileyecek derecede sarkık ise tedavisi şarttır. Çünkü tembelleşen gözde ciddi görme bozukluklarına neden olabilir.

Tedavi

Çocuğunuzda göz kapağı sarkıklığı varsa, doktoru başvurun. Bu hastalık; gözlük, ya da kasları güçlendirmek amacıyla bir ameliyat yapılarak tedavi edilebilir. Gözün tembelleşmesi halinde, çocuğun sağlıklı gözü kapalı tutularak tembefgöz daha fazla çalıştırılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/