Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Şiş Köfte

ŞİŞ KÖFTE (Burdur usulü)
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
Yarım kilo kıyma (koyun, dana karışımı ya da erkeç eti) Yanında domates, yeşil biber, soğan, maydanoz
Yeterince tuz, karabiber.
1. Koyun ve dana etinden iki defa çekilmiş kıyma, yeterince tuz ile yoğrulur. Burdur'da daha ziyade erkek keçinin bir yaşında kadar olanından yani çepiçten yapılanı daha lezzetli olur.
2. Yoğrulan et yarım saat kadar bekletilir. Ceviz büyüklüğünde alınan yoğrulmuş kıyma avuçta sıkılarak özel yapılmış şişlere geçirilir. El su ile ıslatılarak yassı İti lir, yanları da parmaklarla sıvazlayarak düzgün hâle getirilir.
3. Ayrıca boş bir şişe, domates doğranarak dizilir, yanına biber hatta soğan da geçirilir, şiş köftelerle birlikte mangal kömürü veya odun közleri üzerinde pişirilir. Şayet pişirmek için özel ocağımız yoksa kızdırılmış, yağlanmış ızgarada şiş kullanılmadan, fakat şişteki şekil verilip çevirmek suretiyle pişirilir. İsminden de anlaşılacağı üzere en iyisi şişte ve yanmış kömür üzerinde yapılanıdır. Burdur lokantalarında hâlen bu usul devam etmektedir.
4. Şiş köftelerinin iki tarafı pişirilince zaman zaman el kadar kesilmiş pideler arasına bastırılarak şiş köftenin suyu sıkılır, pideler üzerine kapatılarak ısıtılır, şiş köfteler orta bir vaziyette pişirildikten sonra ısınan iki pide arasına konur, pidenin bize gelen tarafından bastırılarak şişleri kendi yönümüze geriye doğru çekerek çıkarılır.
5. Ayrıca, pişen domates, biber, soğan da şişlerin üzerine boşaltılır. Üzerlerine, karabiber serpilerek sıcak sıcak yenir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Kahveniz bayatlamışsa, kullanmadan önce, kısık ateşte hafif kavurursanız, hem rutubeti gider, hem de eski tazeliğine kavuşur.
Çekilmiş kahveye küçük bir tutam tuz eklerseniz kokusunun artmasını sağlarsınız.
Kahve telvesi:
içilen kahve telvelerini atmayın. Bunlardan bazı temizlik işlerinde yararlanabilirsiniz. Kahve telvelerini mutfak veya banyonuzdaki lavaboya dökün, bol su akıtın, kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olmalarına yol açar.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/