Sayfalar

16 Temmuz 2010 Cuma

Evlenme Yaşı,Evlenme Çağı

Evlenme yaşı medenî kanunumuzda kızlar için 15, erkekler îçin 17 olarak tes-bit edilmiştir. Yine bu kanunumuza göre bu yaş sınırları bazı izinlerle kızlar için 14, erkekler için 15 olarak daha da aşağı­ya indirilebilmektedir.Ancak, bu sınırlama yurdumuzun pek çok yerinde erken evlenmeyi önleyememiştir. Henüz çocuk denilecek yaştaki kızların veya ço­cuklarının bazen kendilerinden daha yaşlılarıyla evlendirildiği bilinen bir gerçek­tir. Evlilikte görülen bu yaş farkının tür­külerimize aksetmiş güzel örnekleri var­dır.
Çeşitli illerimizde görülen bu farklılık­ların bazılarını şöyle tesbit edebiliriz. Ağrı’da erkekler için 15—16, kızlar için 12—14 olan evlenme yaşı, Gaziantep’te erkekler için 15, kızlar için 14 olarak gö­rülmektedir. Antalya’da, Kayseri’de, Konya’da yaş biraz daha ilerlemektedir. Bunun yanında, Kastamonu’da kızlar için 12′ye, Sinop’ta erkekler için ll’e ka­dar inilebilmektedir. Kıbrıs’ta da evvel­ce 13—15 yaşlarında evlendirilen genç­ler görülürdü.
Bu tür erken evliliklerin yaşıtlar ara­sında yapılanları pek yadırganmamak-tadır. Ancak, 12 yaşındaki oğlan çocu­ğunun 40 yaşındaki kadınla (Sinop), 70 yaşındaki ihtiyarların 14-15 yaşlarında­ki kızlarla (Sinop) evlendirildiği de gö­rülmektedir. 30 yaşma kadar evlenme­miş erkekler geç kalmış sayılırlar (Ha­tay). Kızlar için evde kalma yaşı bölgele­re göre değişmektedir. Ancak, günü­müzde bu tür kızların da, bazen bir erke­ğin ikinci eşi olarak evlenme şansı fazla­laşmıştır.
Bu istisnaların yanında erkekler için askerlik dönüşü, kızlar için 16—20 yaş­ları arası ideal evlenme yaşları olarak görülmektedir. Evlilikte genellikle erke­ğin yaşı büyük olmaktadır. Nişanlısının kendisinden daha yaşlı olmasına üzülen genç kızların varlığı da unutulmamalı­dır (Tokat).

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/