Sayfalar

16 Temmuz 2010 Cuma

Gençlerin Tanışması

Gençlerin tanışması
Anadolu’da kız ve oğlanın gönlünün sesine pek kulak verilmez. Baba, oğluna kimi alırsa, o evin gelini olur. Oğlanların bazen “filanın kızı” şeklinde bir aday belirtmelerinin yanında kızların böyle bir hakkı da yoktur. Onlar ancak evliliği istemedikleri zaman bir dereceye kadar söz sahibidirler. Sözlerinin dinleneceği de şüphelidir.
Bazı bölgelerimizde oğlanlar, köy kız­larının topluca bulunduğu yerlerde bir tanesine gönül düşürürler. Bundan kızın haberi olmayabilir. Bu uzaktan görme­ler çeşitli şekillerde olmaktadır. Kızlar çeşmeden su getirirken (Erciş, Bayburt, Gönen, Afşin, Kırklareli), ırmak kenarında kab yıkarken (Erciş) görülebi­lirler. Köy düğünleri delikanlılar için güzel bir fırsattır (Baymurt, Gönen,Erzu­rum, Kırklareli). Koyun veya sığır sağ­maya giderken veya sağmadan döner­ken görülen kızlara da gönül verilir (Er­ciş, Bayburt). Bayramlarda ve tarlada çalışma sırasında kızların görülmesi de mümkündür.
Bunlar gibi delikanlıların kızları sade­ce görmelerinin yanında işaretle anlaşıp gizlice görüşmeleri de vakidir. Bu tür ta­nışmalardan sonra, oğlan, anasına doğ­rudan doğruya kızın adını verecektir. Eğer kız babası da, istenilme halinde kı­zına, “Ne dersin kızım?” derse, usulen “Sen daha iyisini bilirsin baba” cevabım alacaktır. Bu, kızın ağzından çıkmış bir “Evet’tir, Baba da kızının isteğini anla­yacak ve oğlan tarafına müsbet cevabını ulaştıracaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/