Sayfalar

16 Temmuz 2010 Cuma

Evliler Anne ve Babadan Ayrı mı Oturmalı?

Çiftlerin, aileleriyle birlikte oturmala­rı, her şeyin daha da güçleşmesine yolaçar. Gençlerin, bağımsız­ca hareket edebilecekleri ayrı bir evleri olmalıdır. Zira, duygularını baskı altın­da tutmaları hepsine zarar verebilir. An­cak, “Ben yaşlı annemi tek başına bıra­kamam! gibi haklı gerekçelere karşı koy­mak öyle pek kolay değildir, özellikle, anne-babaların ve toplumun yargıların­dan korkuluyorsa… Genç evliler arasın­da yaşlı bir annenin varlığı bazı prob­lemler yaratabilirse de karşılıklı anlayış ve biraz fedakarlıkla üstesinden geline­bilir.
Aslında, bu konuların evlilikten önce tartışılması gerekir. Fakat nişanlılık devresinde gerçek problemlerin pek far­kına varılmaz. Ne olursa olsun, yersiz kuruntulara kapılmak son derece yanlış­tır. Eğer, evde yaşlı bir kaynananın yar­lığı huzursuzluk yaratacâksa, birlikte oturma konusunda ısrar etmek, hem yaşlı kadının huzuru, hem de genç çift açısından faydasızdır, “önce bir deneye­lim, Jbakalım, olmazsa başka çare ararız…” diye düşünmek de anlamsız­dır. Zira, deneme başarısızukh sonuçla­nırsa bir daha tamir edilemeyecek kır­gınlıklar doğabilir. Ayrıca, annesini evinden uzaklaştırmak zorunda kalan koca, karısını kolay kolay affedemez. “önce ayrı ayrı oturmayı deneyelim, olmazsa birlikte yaşarız” düşüncesinden yola çıkmak daha doğru olur. Genç çift­lerin evliliği iyice oturup, kesinleşince, karı-koca ailelerle birlikte oturmaya te­şebbüs etmelidir. Zira, ancak, o zaman, böyle bir tecrübeyi göğüsleyebilecek ka­dar birbirinden emin olurlar.
Tercih yapmanın mümkün olmadığı durumlar (ekonomik sebepler vb.) birlikte oturmayı zorunlu kılabilir. Hemen ekle­yelim, birlikte oturmak gözünüzü kor­kutmasın. Gençlerin ve büyüklerin iyi niyeti ile çok güzel bir uyum sağlanabi­lir.
Genellikle, erkek, kayınvalidesi ile ay­nı evde yaşamaya daha kolay alışır. Zi­ra, kayınvalideler damatlarını çok sever­ler. Farkında obuadan onlara bağlanır­lar. Ayrıca kayınvalideler, damatlarının işlerine karışmak için pek fırsat bula­mazlar. Damadıyla” geçinemeyen kayın­validelerin sayısı sanılandan çok azdır. Gelin-kaynana ilişkileri ise çok daha zor­dur. Kayınvalide, genç gelinini, oğlunun kendisine olan sevgisini çalan biri ola­rak görür. Özellikle, ev işlerini, sürekli birlikte yaptıkları için her ikisi de evin ha­nımı durumundadırlar. Yaşlı kadın, bir müddet öncesine kadar tek başına söz sahibi olduğu evde, artık geri plana itil­miştir. Bunu kabullenmek ona ağır gele­bilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/