Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Keşkek

KEŞKEK
YAPILIŞI
500 gram yağsız dana eti
4 bardak aşurelik buğ day
6 kaşık yağ
1 kaşık salça
Yeterince tuz, karabiber
Yeterince su.
GEREKLİ MALZEME
1. Ayıklanmış aşurelik buğday evvelâ soğuk su ile yıkanır. Üzerine kaynar su dökülür, kapağı kapatılır. Kabarıncaya kadar öylece bekletilir.
2. iki kaşık eritilmiş yağ, ya da zeytinyağı içerisine bir taraftan tahta kaşık ile karıştıra karıştıra kâfi miktarda su konur.
3. Bu yağlı su ateşe konur. Kemiksiz et ve buğday ilâve edilir. Et ve buğday iyice pişirilir, soğutulur. (Düdüklü tencerede daha çabuk olur).
4. Etler elde tiftik tiftik parçalanır, içerisine tuz, karabiber konur. Hepsi ılık halde iken tahta kaşıkla güzelce döverek ezilir. Adeta buğdayla et lapa haline getirilir. Çok koyu olursa azar azar sıcak su ilâve edilir. Tabii ki dövmeye de devam edilir.
5. Tabaklara alındığında üzerine yağda öldürülmüş salça gezdirilir. Bu da kalan dört kaşık yağla bir kaşık salçanın yağda kavrulmasıyla elde edilir.
NOT:
Bir de bunun tatlısı olur. O zaman içerisine et, karabiber, tuz konmaz. Yukarıda tarifte olduğu gibi buğday iyice pişirilir, içerisine şeker ilâve edilerek dövülür. Servis tabaklarına alınır. Üzerine dövülmüş ceviz, badem, çam fıstığı serpilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bulaşık bezleri:
Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkarsanız, işiniz daha kolaylaşacaktır. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayın. Makineyle çevrelerini dikin. Sonra enine ve boyuna dikişler geçin (yorganlarmki gibi), böylece çok kullanışlı bir bulaşık bezi elde edersiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/