Sayfalar

15 Temmuz 2010 Perşembe

Annenin Günlük Yaşamını Düzenlemesi

ANNENİN GÜNLÜK YAŞAMINI DÜZENLEMESİ

Genç anne evine dönmekten büyük bir mutluluk duyar; ama ilk anların mutluluk duygusu çabuk geçer; bebek, varlığını herkese duyurur. Annenin günlük yaşamını düzenleme zamanı gelmiştir:

Biberonu hazırlamak, bebeğin üstünü değiştirmek gerekmektedir; gerekmektedir ama kolay değildir; süt, istendiği kadar çabuk ısınmaz; biberonun deliği ya çok dar, ya çok geniştir; geğirmesi gereken zamanda bebek bir türlü geğirmez. Annenin sinirleri bozulmaya başlar. İlk bebeğini doğurmuş bir anne için, ilk günler genellikle moral bozucudur. Doğum ertesinin fizyolojik yorgunluğuna eklenen ev işleri, sık sık hafif bir bitkinlik dönemine yolaçar. Bebek, ziyaretçiler için temiz olması gereken ev, ihmal edilmemesi gereken koca… program oldukça yüklüdür!

Her şeyden önce, günlük yaşamı iyi düzenlemek gerekir; ama hedef, doğumevinden dönüşün ertesi günü evi tertemiz yapmak, ütüsüz çamaşır bırakmamak, lokantalardaki gibi zengin ve çeşitli sofralar hazırlamak değildir. Genç loğusa her şeyi en iyi biçimde yapmak isterken bir sonrakini geciktirir; bu da onun sinirlerini gerer, sonuçta ruhsal bir çöküntüye yuvarlanabilir. Hiç bir şeyden zevk almaz olur, kendini koyuverir. Kocanın bu durumda yardımı büyük önem taşır. Kendini bir kenara itilmiş duymak yerine karısına güç vermesi, hattâ gerektiğinde yardımdan kaçınmaması gerekir.

Günlük yaşam, çocuğun yemek saatlerine bağlı olarak 3-3,5 saatlik bölümlere göre düzenlenir. Dolayısıyle annenin günlük uğraşlarını emzirmeler arasına sığdırması gerekmektedir. Biberon saatlerini de ailenin öteki işlerine göre o ayarlayacaktır. Sözgelimi 5,30, 8,30, 11,30 uygulaması, çocuklarını okula götürmesi gereken bir anneye göre değildir.

Kadının başka çocukları varsa, soruna pek yabancı değildir, dolayısıyle çözümleri de kolaylaşır.

İlk bebeklerini doğurmuş kadınların, günlük yaşamlarını çok iyi düzenlemeleri temel koşuldur. Her gün yerine haftada 2-3 kez alışverişe çıkmak (modern buzdolapları buna olanak vermektedir) bir çözüm yolu olabilir. Temizlik, çamaşır ve giyecek bakımı da haftanın öteki günlerine bölüştürülür. Anne ve babanın sessizlik içinde yemek yemelerimi sağlamak için, bebek, yemeklerden önce ya da sonra beslenmelidir.

Çevre düzene girdikten sonra,,dinlenme zamanı gelir. Bu saatlerde annenin biraz ferahlaması gerçekten gereklidir (bebeğin sık sık uyandırması yüzünden uykusuz geçen gecesinin biraz olsun acısını çıkarması da). Çalışan annenin, akşam eve döner dönmez, son biberondan önce bebeğe banyosunu yaptırması yararlı olabilir. Bu «törene» baba da katılabilir. Gerçi bu, emzirme ya da mama saatini biraz geciktirir, ama önemli değildir; banyonun yatıştırıcı etkisi de gece başlangıcında görülmeye başlayacaktır.

Bu saydıklarımız genel kurallardır. Her bebek ve ailesi ayrı bir olay oluşturduğundan, bu konuda katı kurallar vermekten kaçınmak gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/