Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

İmambayıldı

İMAMBAYILDI
GEREKLİ MALZEME
6-7 adet orta boy patlıcan
4 adet soğan
1.5 çay bardağı zeytinyağı
6 diş sarmısak
2 adet domates
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz.
YAPILIŞI
1. Önce Imambayıldı'nın içi hazırlanır. Şöyle ki: Orta büyüklükteki dört soğan halka şeklinde ince ince doğranır. Soğanlar elde sıkılarak dirilikleri giderilir, içerisine ayıklanmış sarmısakiar kıyılır, karıştırılır. Hepsinin üzerine kıyılmış maydanoz ve tuz serpilerek tekrar karıştırılır. Böylelikle içi hazırlanmış olur.
2. Patlıcanların başları ayıklanır, iki yan vs bir üsüen olmak üzere birer parmak eninde kabukları soyulur. Patlıcanlar üst tarafından bıçakla baştan sona, alt kısma geçmeyecek şekilde yarılır. Yarım çay bardağı zeytinyağı bir tavaya dökülerek patlıcanlar kesilen yerlerinden hafifçe kızartılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesi:
Lekeler birkaç aylık bile olsa, saf gliserin ile iyice ovun. Yarım saat bekleyin. Sonra her zamanki gibi yıkayın.
3. Yağın kalan bir çay bardağı ile patlıcanlardan kalan yağ düz bir tepsiye dökülür. Bir domates de kıyılarak ilâve edilir. Hepsi ateşte kavrulur. Bu tepsiye patlıcanlar yarık tarafları üste gelmek üzere dizilir. 1 numaradaki içten kaşıkla alınarak patlıcanlar doldurulur, üzerlerine dilimler halinde domatesler kapatılır. Suyu, tuzu konur, orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir.
NOT:
Kızarmış patlıcanlar bazı hassas midelere dokunur, imambayıldı'nın daha hafif olması için patlıcanlar yağda kızartılmaz, öylece yapılır. Yalnız pişerken biraz daha fazla su konur ve pişmesi biraz daha uzunca olur.
Bu yemeğin ismi İmambayıldı. Ama imamların değil herkesin bayılacağı bir yemek.
Ezilmiş nohut ve tahinden yapılan Humus, bilhassa güney bölgelerimizde pek yaygındır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/