Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Çocuklarda Baş Ağrısı

BAŞ AĞRISI

Belirli aralıklarla meydana gelen baş ağrıları çocuklarda duygusal nedenlere bağlanır.

Ne yapmalısınız?

Fiziksel bir neden olmamasına rağmen baş ağrısı vardır. Çocuğunuzun baş ağrılarını gidermek için yapabileceğiniz şeyler için aşağıdaki paragrafa bakın. Yaptıklannızdan bir netice elde edemiyorsanız, başka şikayetleri ortaya çıkarsa, veya genel bir rahatsızlık hali varsa doktora başvurun. Başağrıları daha sıklaşırsa da doktorun tavsiyesini alın.

Başağrıları okuduktan, ya da göz mesafesine yakın bir iş yaptıktan sonra mı oluyor? EVET

Doktor çocuğunuzu muayene edecek ve göz testleri uygulayacaktır. Çocuğunuzun başağrılarını gidermek için;

• Önerilen dozda Parasetamol verin.

• Karnı açsa ona hafif bir şey yedirin mesela bir bardak süt ve bisküvi.

• Birkaç saat loş sessiz bir odada yatırarak istirahat etmesini sağlayın.

Çocuğunuzu muayene eden doktor bir görüş bozukluğundan şüphelendiğinde sizi bir göz doktoruna gönderir. Çocuğunuzun gözlük takması gerekebilir.

Migren

Tekrarlayan şiddetli başağrılarına migren adı verilir. Ağrıdan başka bulantı, kusma veya görmede zorluk gibi belirtileri vardır. Büyüklerde daha çok rastlanır. Bu tür başağrısı yakın akrabalarda varsa çocukta da görülebilir. Doktora danışın.

Tedavi

Doktor ağrının ne şartlar altında başladığını soracaktır. Peynir ve çikolata gibi gıda maddeleri migrenin başlamasında başlıca etkendir. Doktor ağrı durdurucu ilaçlar da verebilir.

1 »Bir endişeden kaynaklanan gerilim başağrıları vardır, örneğin; okul ödevleri, ya da aile içi sorunlar bu tür baş ağrılarına sebep olabilir.Bu yüzden fazla endişelenmemek gerekir.

Ne yapmalısınız?

Yukarıdaki tavsiyelere uyun. Bu yöntemlerden bir netice alamazsınız veya genel bir rahatsızlık hali varsa doktora başvurun.

Zaman zaman olan nedeni belirsiz başağrıları için endişe etmeyin. Gerilim veya açlıktan ileri gelmiş olabilir. Çocuğunuzun başağrıları devam ediyorsa veya diğer bir rahatsızlığı varsa doktora başvurun.

Yarım baş ağrıları
Nöbetler halinde gelişen ve kimi zaman iç bulantılarda, kusmalara, baş dönme­lerine, ışığa bakamamaya yolaçan bu baş ağrılarının kökenleri çok çeşitlidir. Etkili bir tedavi uygulanmak istenirse, nedenin kesinlikle ortaya çıkarılması gerekir. Çoğu zaman, sindirim, karaci­ğer, iç salgıbezleri, ruhsal yapısal bo­zukluklar veya bir alerji durumu söz ko­nusudur. Ama doktor bu durumlarda bi­le, ağrının gerçek nedenini çok güç bu­lur.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/