Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

İncir Reçeli

İNCİR REÇELİ

(Burdur'da yapılan)

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 kilo henüz olmamış yeşil ceviz kadar büyüklükte yabani incir

2 kilo şeker (ortalama 8 su bardağı

Yarım nohut kadar göztaşı

Fındıktan biraz büyükçe limon tuzu

3 bardak su.

1. Bıçakla incirlerin kabukları incecik soyulur, suya atılır, yıkanır.

2. Bol su içerisinde bir saat kadar haşlanır. İncirlerin haşlanmış olup, olmadıklarını anlamak için bir incir yorgan iğnesine batırılır, olmuşsa iğne tutmaz, düşer. Haşlama işi tam olmamışsa iğnede takılı kalır, biraz daha haşlamak gerekir.

3. Haşlanan incirler bolca suya konur. Sabah akşam günde iki defa suyunu değiştirmek suretiyle iki gün ıslatılır.

4. İki gün sonra suyu bir defa daha değiştirildikten sonra incirlerin parlak ve yeşilliklerini koruması için suda eritilmiş yarım nohut büyüklüğündeki göztaşı, içerisine dökülür, karıştırılır. Bir saat kadar öylece bırakılır. Sonra temiz su ile birkaç defa güzelce yıkanır. İncirler avuçlar içerisinde hafifçe sıkılarak suları çıkarılır.

5. iki kilo şeker ve üç bardak su kaynatılır, şurup kıvamı haline getirilir.

6. Kıvamlı hale gelen şurup üzerine incirler dökülür. Bir taşım kaynadıktan sonra limon tuzu atılır, karıştırılır, kaynatmaya devam edilir. Reçel tam kıvama gelince ocaktan alınır, beş on tane karanfil bazı incirlerin üzerine geçirilir. Böylelikle hem güzel kokulu olurlar, hem de ayrı bir görünüm sağlanmış olur.

NOT:

Reçel yapılacak incirler ilk önce elden geçirilir. Bazıları ortadan yarılıp bakılır, kurtlanmışlarsa bunlardan reçel olmaz, atılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Gül:

Reçeller pembe, kokulu güllerden yapılır. Gülsuyu, gülyağı da bu çeşit güllerden çıkarılır.

Gül, hekimlikte çok kullanılır. Mikrop öldürücüdür. İçinde tanen denen bir madde olduğu için kabızlık yapar. 20 gramı bir litre suda haşlanarak çay gibi içilirse ishali keser, barsaklara rahatlık verir. Yine bu su ile gargara edilirse bademcikler üzerinde bulunan iltihapları ve nezleleri iyi eder. Gözlerde kanlanma ve nezle hallerinde bu su ile göze banyo yapılmasının büyük faydaları görülmüştür. Şerbet veya şurup yapılarak içilirse kalbi ferahlatır. Gül reçeli mideyi kuvvetlendirir.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/