Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER

8 âdet orta irilikte patlıcan 1 bardak zeytinyağı

1 çay bardağı pirinç 5 orta irilikte soğan Yarım fincan çam fıstığı Yarım fincan kuşüzümü

2 orta irilikte domates 1 adet küçük limon

1 küçük demet maydanoz 1 küçük demet dereotu

3 dal taze nane Yeterince tuz, karabiber

Yarım kaşık salça.


YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

1. Patlıcanların sapları kesilir. Ortalarından yarıya bölünür. Oyacak ile içleri oyulur.( Küçük patlıcanlardan bütün de olabilir. Şayet küçük patlıcanlardan olursa, sapları kesilir. Baş tarafından bir santim kadar olmak üzere kapak için kesilir, öylece oyulur.)

2. İçi şöyle hazırlanır:

Bir bardaktan biraz az zeytinyağında beş tane çentilmiş soğan kavrulur. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç, fıstık ve kuşüzümü onbeş dakika kadar kavrulur. Bir bardak su, yeterince tuz ilâvesiyle dirice bir pilâv pişirilir, ateşten indirilir. Hafif soğuyunca karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu, nane serpildikten sonra kabukları çıkarılmış ve rendelenmiş domatesler de katılarak karıştırılır, böylece içi hazırlanmış olur.

3. Patlıcanların pişirileceği tencerede kalan az zeytinyağı ile yarım kaşık salça hafifçe kavrulur. Bu tencereye patlıcanlar hazırlanan harçtan doldurularak diklemesine dizilir. Üstlerine domateslerden kapak yapılır. Şayet küçük patlıcanlar bütün olarak oyulmuşsa o zaman kendi kapağı kapatılır. Son olarak suyu ile biraz tuz katılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak yenir.

AKLINIZDA BULUNSUN
Lavabodan kötü kokular geliyorsa içine bir avuç kalın tuz atın. Koku kesilir.

GEREKLİ MALZEME

5 orta boy pırasa

1 bardaktan az zeytinyağı, yarım kahve fincanı pirinç

2 küçük havuç, 1 baş soğan, yarım limon

1 çay kaşığı şeker

2 adet domates Yeterince tuz.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/