Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Yaprak Sarması

YAPRAK SARMASI
GEREKLİ MALZEME
300 gr. taze asma yaprağı
400 gr. orta yağlı kıy ma
2 orta boy soğan
2 orta boy domates 1 çay bardağı pirinç
3 kaşık yağ ( margarin veya tereyağı)
Yarım kaşık salça Küçük bir demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber.
YAPILIŞI
1. Ortalarındaki sapları kesilmiş taze yapraklar kaynamakta olan suya atılır. Beş dakika kadar haşlanır. Sudan çıkarılır, birbirlerinden ayrılır.
2. Kıyma, çentiimiş soğan, rendelenmiş domates, ayıklanmış yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, yeterince tuz, karabiber, bir fincan su katılır, hepsi iyice karıştırılır.
3. Bir tencereye yağ ve salça konur. Ateşte salça öldürülür.
4. Yapraklar büyükse ikiye bölünür, orta ise öylece kulia
AKL1NIZDA BULUNSUN
Mobilya kurtlarının yok edilmesi:
Bu kurtlar mobilyaları için için kemirerek eskimelerine neden olur. Böylesine zararlı haşeratı öldürmek için mobilyaları, tuz, karabiber ve hardallı sirkede kaynatıp meydana gelen eriyikle silmek gereklidir.
Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kâfi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Bir yaprak sol ele alınır, avuç içerisine konur, sağ elle kıymadan cevizden küçük bir parça yaprağın üzerine uzunlamasına konur. Yaprağın üstü ve yanları kıvrılır, iki elin parmak uçlarıyle sarıhr. Sarılan sarmalar yağ ve salçayı kavurduğumuz tencereye istif edilir. Sıra dolunca üzerine yeni sıralar istifiyie sarmalar tamamlanır.
5. Üzerine basacak şekilde su ilâvesiyle hafif ateşte pişirilir. Tabaklara alınır. Arzu edilirse üzerine yoğurt dökülür.
NOT:
Yapraklar salamura ise 3-5 saat bol suda tutulur, yıkanır sonra haşlanır. Bu sarmaya, yaprak dolması da denir. Yaprak sarmada pirincin taneli olması için yapraklar fazla sıkı sarılmamalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/