Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Tarhana

TARHANA

YAPILIŞI

1. Soğanlar soyulur, beş altı parçaya doğranır, bir tencereye konur. Çekirdekleri ve üzerinin yenmeyen kısımları alınmış sivri biberler de parçalara doğranır, 2 bağ nane kıyılır. Hepsi 3 bardak su ile orta harlı ateşte soğan pişinceye kadar kaynatılır. Sonra doğranmış domatesler ve tuz katılır, hep birlikte biberler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Sarmısak tadının yemeğe geçmesini, ancak tanelerinin gözükmemesini istiyorsanız; ayıkladığınız sarmısak dişlerini bir alüminyum kâğıda iyice sarın ve bunu birkaç yerinden delin, yemeğe katın. Yemeğiniz pişince kâğıdı çıkarın.

288

2.5-6 kilo elenmiş has unun ortası havuz gibi açılır. İçerisine yoğurt ve 1 numaradaki pişmiş malzemeler konur. Bir kibrit büyüklüğünde suda eritilmiş yaş maya veya 1 kaşık kuru maya sulandırılarak ilâve edilir. (Eskiden ekşi maya konurdu. Şimdi o mayalar ancak köylerde var. Ekşi maya konursa daha iyi olur.)

3. Bilinen şekilde hamur güzelce yoğrulur. Temiz bir kaba alınıp üzeri kapatılır. Her gün beş altı dakika yoğru-larak dört beş gün bu işlem yapılır, üzeri kapatılarak her defasında mayalanmaya bırakılır.

4. Sonra küçük parçalara bölünür, bir bez üzerine serilir. Kurumaya bırakılır.

5. Hafif nemli iken ilistirden veya ince kalburdan geçirilir. Domates çekirdekleri ve işe yaramayanlar üstte kalır. Alta geçen kısım yine bezler üzerine serilerek iyice kurutulur. Bez torbalara konur, kullanmak üzere kaldırılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/