Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

SAMSA

SAMSA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

4 bardak elenmiş un

4 yumurta

1 kahve kaşığı tuz Ceviz büyüklüğünde

yağ, yeterince su. Açmak için:

2 bardak nişasta

2.5 bardak erimiş yağ 2 bardak çekilmiş ceviz. Şurubu için:

5 bardak şeker

1 yemek kaşığı limon suyu, 3 bardak su.

1. Bilindiği üzere açtığımız yufkalardan alınır. Bu yufkalardan beş tanesi ayrılır. Üçünün üzeri yağlanıp cevizli harçtan düzgünce serpilir. Üzerlerine iki yağlanmış yufka daha serilir. Hepsi, yan yana konmuş iki oklavaya gevşekçe sarılır, oklavalar çıkarılır. İstenilen şekillerde kesilir. Yağlanmış bir tepsiye dizilir. Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılarak tamamlanır. Kalan yağ haşlanır üzerlerine dökülür, fırına verilir. Pişirildikten sonra şurubu dökülür.

Muska baklavası:

Yufkalar yirmi santim kadar genişlikte veya daha küçük

AKLINIZDA BULUNSUN

Ütünün temizliği:

Ütünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kâğıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kâğıdı ıslatıp ütünüzün altını isterseniz yanlarını da biraz diş macunuyla ovun. Sonra kuru bir kâğıtla kurulayıp yapılmak istenirse üç parmak eninde, boydan boya kesilir, ikiye katlanır. Ortasına cevizli harç konur, muska gibi sarılır, bunlar da yağlı bir tepsiye sıralanır. Yağ haşlanarak üzerlerine dökülür, fırına verilir. Piştikten sonra şurubu bilinen şekilde dökülür.

Sigara baklavası:

Samsanın daha ince sarılmış şeklidir. Diğer işlemler aynıdır.

NOT: Tepside yağ kalmışsa bu yağ tepsi eğilerek kaşıkla alınır. İstenirse bu muska baklavası yağda da kızartılarak pişirilebilir.


AKLINIZDA BULUNSUN

Ütüde kâğıt kullanmak:

Pantolon ütülerinin uzun müddet dayanmasını istiyorsanız, ütülerken nemli bez yerine kâğıt kullanın.

Pantolon/ardaki diz yeri:

Ütülenecek pantolon diz hizasında çıkıntı yapmışsa, bunu normal bir usulle ütülemek bir fayda vermez. Onun için önce pantolon paçalarını normal ütü şeklinin tam tersine koyup, diz yerini ütülemek gerekir. Bundan sonra dikiş yerleri üst üste getirilip ütülenir.

Halıdaki yağ lekesi:

Halınız yağ lekesi olmuşsa hiç üzülmeyin, bildiğimiz, mutfaklarımızda kullandığımız karbonatla bunu temizleyebilirsiniz. Bunun için, damlayan yağın üstüne bol karbonat ekip, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın, lekenin çıktığını göreceksiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/