Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Şambalı Tatlısı

ŞAMBALI

YAPILIŞI

1. Malzemelerin hepsi iyice karıştırılıp 25-30 santimetre çapında bir tepsiye dökülür. Üzerine ağartılmış badem dizilir. Fırına verilir. Pişmiş şambalının üzerine kaynar vaziyette şurubu dökülür. Bir gün sonra istenilen şekilde kesilir. Servis yapılır.

NOT: Koyu tatlıların şurubuna glikoz ilâve etmek, tatlımızın şekerlenmemesi bakımından faydalıdır.

ŞAMBALI (2)

GEREKLİ MALZEMELER VE YAPILIŞI

1.250 kg. ince irmik 1 kilo şeker 1.5 bardak su Şurubu için:

750 gram şeker 500 gram su Yarım limon.

1. Akşamdan veya birkaç saat önce, 750 gram şeker, 500 gram su ve yarım limon suyu ile kaynatılır, soğumağa bırakılır. Bu tatlı soğuk havada yapılırsa şekere katılacak su 750 grama çıkarılır.

2. Bir kilo 250 gram ince irmik bir tepsiye dökülür, bir kilo şekerle iyice harmanlanır.

3. Harmanlanan şekerle irmiğin ortası açılarak bir buçuk bardak su katılır, irmikli şekere avuçlarla iyice yedirilir, böylece koyuca bir hamur elde edilir.

4. Yarım kaşık pekmez sürülmüş bir tepsiye 3 numaradaki malzemeler dökülür, eller ıslatılarak üzeri düzgünleştirilir.

5. En üst kısmına çok az su ile ezilmiş yoğurt sürülür. İstenirse bastırarak, ağartılmış badem döşenir.

6. Tepsi fırına sürülür, saate bakılır, aşağı yukarı yarım saat sonra az pişmiş olarak fırından çıkarılır. Kesmeye elverişli ise intizamlıca kesilir. Keserken dağılma olursa tekrar fırına verilir, az bir zaman sonra yine çıkarılır, kesilir. İyice pişerse taş gibi olacağından kesilmez, kesme işini iyi ayarlamak lâzımdır.

7. istenilen şekilde kesilen Şambalı tekrar fırına sürülür, iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

8. Fırından çıkarılan Şambalı üzerine hemen yanında bulunan, evvelce hazırlanmış olan şerbet dökülür. Soğuyunca yenir.

Yukarıdaki tarif, izmir'in Buca nahiyesinde hâlen hayatta olan meşhur Şambalı yapıp, satıcısı Hacı Mehmet Şekerci'den alınmıştır.

AKLINIZDA BULUNSUN

İçerisinde kızartma yapılacak tavalar iyice kurutulmuş olmalıdır. Bir de lokmalar veya kızartılcak şeyler tavaya konurken birbiri üzerine konmamalı, tavanın boş yerlerine ve aralıklı olarak konmalıdır.

Yemek pişirilecek tencerelerin dibi kalın olursa yemek hemen dibini sarmaz, daha iyi pişer. Şimdi çift tabanlı tencereler var, bunlarda pişen yemekler hem sağlıklı, hem yakıttan tasarruflu, hem de lezzetlidirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/