Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Pirinç Unu Helvası

PİRİNÇ UNU HELVASI

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 bardak pirinç unu

1 çay bardağı çiçek yağı veya 1/4 paket tereyağı (60 gr.)

1.5 bardak şeker

2 bardak süt veya su.

1. Çiçek yağı ile yapılırsa ısıtmaya gerek yoktur. Şayet tereyağı ile yapılırsa yağ hafif ateşte eritilir, ateşten alınır, soğutulur.

2. Yine ateşe konur, henüz kızmadan evvel pirinç unu yavaş yavaş bir taraftan da karıştırılarak yedirilir. Top top olanları varsa ezilir. Miyanesi gelince yağını dışa vermeğe başlar, o zaman pirinç ununun rengi de pembeleşmeye başlar.

3. Bunların üzerine evvelce kaynamış sütlü veya sulu şeker birden dökülür ve sür'atlice karıştırılır. Tamamiyle karışınca ateşten indirilir. Üstüne temiz bir bez gergince örtülür ve kapağı kapatılır. Onbeş dakika bekletilir. Sonra kapağı açılarak karıştırılır.

NOT:

Un ve nişasta helvalarında miyanesinin gelip gelmediği şöyle de anlaşılır: Kaşığın ters yüzüne alınan yağda kavrulmuş yağlı un veya nişasta, kaşıkta taneler halini almış ve fışkırır vaziyette olursa miyane gelmiş demektir. Bir de içerisine fıstık konmuşsa fıstıklar pembeleştiği zaman da miyane gelmiş demektir.


Pişmaniye ve Cezerye gibi helva ve tatlılarımız evlerimizden çıkıp üretimi büyük bir sanayi halini almış, yerli ve yabancı, herkesin damak zevkine hitabeder hale gelmiştir.


GEREKLİ MALZEME

1 kilo un

1 kilo şeker

Nohut kadar limon tuzu

400 gram tereyağı ye. da margarin.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/