Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Mantı

MANTI
(Tatar Böreği)
YAPILIŞI
Düz bir yere un elenir, ortasına yumurtalar kırılır, kâfi miktarda tuzu konur. Su ilâvesiyle orta katılıkta bir hamur yoğrulur.
Kıymanın içerisine çentilmiş soğan ve ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber konur güzelce yoğrulur.
3. Hamur bezelere ayrılır, yufkalar açılır. Küçük kareler halinde kesilir. Her bir karenin ortasına iki numarada hazırlanan içten birer parça katılır. Hamur üçgen şeklinde kapatılır. Varsa hafif tuzlu kaynar et suyunda, yoksa sade tuzlu kaynar su içerisinde hamur kokusu gidinceye kadar haşlanır. Bir delikli kepçe ile haşlanan mantılar alınır. Isıtılmış bir tabağa yerleştirilir.
4. Üzerine kaşıkla iyice karıştırılmış, hafif tuz atılmış yoğurt dökülür.
5. Hepsinin üzerine kırmızıbiberle kızdırılmış yağ gezdirilir. Hemen sofraya götürülür, sıcak olarak yenir.
NOT:
Birde bu mantılar kıyma ile sarılarak fırında kızartılır, üstüne kemiksiz paça dizilir. Paça suyu ile tekrar kaynatılır. Buna yoğurt yerine limonla terbiye verilir. Bu da ayrı bir çeşni ve çeşit olur. Sarmısak isteğe bağlı olduğundan her tarifte yazmıyoruz. Tabi ki sevenler için sarmısaklısı daha nefis olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/