Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Lokma

LOKMA

GEREKLİ MALZEME YAP1LIŞI

3 su bardağından biraz fazla un

İki kesme şekeri kadar yaş maya veya bir çorba kaşığı kuru maya (Taze yaş maya kullanmak daha iyidir)

1 kaşık erimiş tereyağı ya da margarin.

1 tutam tuz. Kızartmak için:

2 bardak ayçiçek yağı. Şurubu için:

3 bardak şeker, 3 bardak su

1 kaşık limon suyu.

1. Şeker üç bardak su ile kaynatılır, limon suyu karıştırılır. On dakika kadar daha kaynatılır, ocaktan alınır.

2. Kullanılacak maya ılık su ile eritilir, içerisine bir kaşık tozşeker katılır.

3. Bir kapta un elenir, erimiş bir kaşık yağ, tuz, maya katılır. Koyu bozadan daha koyu bir bulamaç yapılır. El ile çırpa çırpa özlü bir hale getirilir.

4. Üzeri örtülerek sıcak bir yerde kabarıp, göz göz oluncaya kadar bırakılır. İyice kabarınca tekrar bir müddet çırpılır. Artık lokma dökmek için hamur hazır demektir.

5. Bir tencerede yağ kızdırılır.

6. Sol eli suda ıslatıp avuç içine hamurdan bir parça alınır, avuç yumulur, kıvrılan baş ve işaret parmağı arasındaki küçük delikten fındık büyüklüğünde hamur çıkarılır, sağ elde bulunan yağlanmış kaşıkla kızgın

yağa süratlice atılır. Bu suretle tava doldurulur. Lokmalar güzelce kızartıldıktan sonra süzgece alınır, yağı süzülür, hemen şuruba atılır, karıştırılır. Biraz şurupta beklettikten sonra şuruptan çıkarılır. Böylece hamur bitinceye kadar devam edilir.

NOT: Hamur işi tatlılarında daima en özlü unlardan kullanılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/