Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Havuç Tatlısı

HAVUÇ TATLISI (Cezerye)

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Havuçların üstü bıçakla kazınır, dip tarafları kesilir, yıkanır, haşlanır, rendeden geçirilir. Suyu hafifçe avuçlar arasında sıkılır.

2. Bunda ölçü ayarı şudur: iki bardak suyu sıkılmış havuç, bir bardak şeker. Önce havuç bardakla ölçülür. Bir tarafa konur. İki bardak havuca bir bardak şeker ölçülür ayrı bir tarafa konur, karıştırılmaz.

3. Şekere üzerini bürüyecek kadar az su konur. Karıştırarak ocakta eritilir. Aşağı yukarı nohuttan büyükçe limon tuzu katılarak kestirilir, köpükleri alınır.

4. Ayrı bir yerde duran ölçülmüş havuç kestirilmiş şekerin üzerine dökülür. Hafif ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırılarak şeker şurubunu çekinceye kadar (bir saate yakın) pişirilir.

AKLINIZDA BULUNSUN

Yumurta akı kolası:

Renkli, ensiz dantelleri, oyalan kolalamak için kullanılır. Kolalanacak olan dantel masaya gerilir. Bezden yapılmış temiz bir tampon yumurta akına batırılır. Teker teker oyaların, ya da dantelin üstüne sürülür. Kuruduktan sonra masadan alınır.

Arada bir kullandığınız çaydanlıktaki koku:

Bu çaydanlıklarda devamlı kalmasından oluşan can sıkıcı kokuyu önlemek için, çaydanlığınızın içine bir parça şeker bırakın.


5. Havuç tatlısının olup olmadığını anlamak için; sakız gibi olunca az bir miktar alınır, buzdolabının buzluğuna konur. Donma işi çabuk olursa olmuş demektir. Yenince de sakız gibi olur. Sonra tabaklara alınır, ince olarak düzgünce yayılır. Üzerine ağartılmış badem döşenir.

6. Veya, ocaktan indirilen havuç tatlısı ılık bir hale geldikten sonra içerisine bir bardak, makineden geçirilmiş ceviz, fındık, ağartılmış badem serpilir, iyice karıştırılır. Elde parmak gibi uzunca şekiller verilir. Kalan bir bardak karışık ceviz, fındık ve badame biraz da Hindistan cevizi, pudraşekeri katılır. Parmak şeklindeki havuç tatlıları bulanır, tabaklara dizilir. Misafire ikramda pek makbul bir tatlı olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/