Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

CEVİZLİ BAKLAVA

CEVİZLİ BAKLAVA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

4 bardak un 3 yumurta Ceviz kadar yağ

1 kahve kaşığı tuz Yeterince su

2 bardak nişasta. İçine:

2 bardak erimiş yağ

2 bardak çekilmiş ceviz.

Şurubu için:

5 bardak şeker

3 bardak su

1 yemek kaşığı limon suyu veya 1 çay kaşığı eritilmiş limon tuzu ilave edilir.

1. Elenmiş un, yumurta, tuz, yağ, yeterince su ile baklava hamurunun yoğruluşunda anlatıldığı gibi emeklice yoğrulur.

2. Yine anlatıldığı gibi yufkalar açılır, ayrı bir yerde üst üste konur.

3. Evvelâ baklava yapılacak tepsi yağlanır, üzerine bir yufka serilir. Kenarlardan sarkan kısımlar varsa bıçakla tepsiye göre kesilir, ilk yufka üzerine yağ serpilir veya elle sürülür. Böylece yufkaların yarısı yağlanarak birbiri üzerine konur, fazla kenarlar daima kesilir.

4. Yarıyı bulan bu yufkalar üzerine iki bardak ceviz düzgünce yayılır. Kalan yufkalar da yağlanarak tamamlanır. (Kenarlardan artan parçalar kenar çıktıkça baklava yufkalarının arasına yerleştirilir.) Kalan yağ tekrar ısıtılarak en üstten dökülür.

5. Onbeş dakika kadar sonra ucu sivri ve keskin bir bıçakla baklava biçimi veya dik dörtgen, üçgen gibi istenildiği şekilde kesilir. Keserken bıçak öne doğru çekilmez, bastırılarak ve sol elin parmakları kesilen baklavaya yakın tutularak kesilir.

6. Baklavaların kesilmesi tamamlanınca üzerine haşlanmış yağ gezdirilir, orta sıcaklıktaki bir fırına verilir, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

7. Baklava fırına verildiği zaman beş bardak şeker, üç bardak su ile kaynatılır, üzerinden köpükleri alınır, atılır. Sonra bir kaşık limon suyu katılır, tekrar kaynatılır ve soğumaya bırakılır.

8. Fırından çıkan baklava tepsisinin üzerine ılık olarak tatlısı dökülür. Üzeri daha büyük bir tepsi ile kapatılır. Şurubunu çekinceye kadar kapalı tutulur.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/