Sayfalar

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Burdurun Meşhur Kabak Helvası

BURDUR'UN MEŞHUR KABAK HELVASI

GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI

1. Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır. Dolmada olduğu gibi kazınmaz. İçinin çekirdekleri ayıklanır. Parçalara bölerek rendelenir. Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır. Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur.

2. Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur.

3. Şeker ocakta çok az su ile eritilir. Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır.

4. Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen

AKLINIZDA BULUNSUN

Sıçrayan yağlar:

Kızartma yaparken yağın sıçramasını ne kadar önlemeye çalışırsanız çalışın yine tamamen engelleyemezsiniz. Her şeye rağmen yağ mutfağın hemen her yerine biraz yapışmıştır. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.

Cezve:

Cezvenizdeki kahve lekelerini tuzla ovarsanız hemen çıkar.

Kavanoza sinen kahve kokusunu gidermek için:

Kavanoz yıkanıp temizlendikten sonra içine yanar bir kibrit atınız.



rendelenmiş kabak dökülür. Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir.

5. Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa olmuş demektir. Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır.

6. Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir. Ya da kavanozlara doldurulur. Uzun zaman hatta yıllarca durur. Tavsiye ederim yapın ummadığınız lezzette bulucaksınız.

DİKKAT:

Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yâni kabakları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su koyup pişirmeğe devam edilir.

NOT: Bu helva Türkiyemizde yalnız Burdur'da yapılmaktadır. Onun için biraz açıklamak gerekiyor:

Bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır. Burdur'da üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler. Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

http://genelsaglikbilgilerimiz.blogspot.com/